Tutorial memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya adalah gambar mengenai KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus yang dapat kamu jadikan wawasan.

KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus kamu dapat memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus memanfaatkan 8 bahan 9 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Kamu siapin 1 1/4 cawan gula.
  2. Anda membutuhkan 1 cawan air panas.
  3. Kamu siapin 1/3 cawan butter.
  4. Selain itu juga tambahkan 1 cawan tepung gandum.
  5. Silahkan sobat persiapkan 2 sudu teh soda bikarbonat.
  6. Anda membutuhkan 4 biji telur.
  7. Anda butuh 1/2 cawan susu pekat.
  8. Anda membutuhkan 1 sudu teh esen vanila.

Step by step cara memasak KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus

  1. Panaskan dan cairkan gula. Guna api perlahan untuk elakkan gula hangit. Setelah gula cair, masukkan air panas perlahan lahan supaya gula tidak merecik keluar. Biarkan sebentar sehingga gula cair bersama air tadi. Setelah cair, tutup api dan masukkan butter. Kacau sebati sehingga butter cair..
  2. Ketepikan gula tadi dan sejukkan..
  3. Di dalam bekas yang lain, satukan telur dan susu pekat serta esen vanila.pukul sebati. Tidak perlu pukul hingga kembang cukup seksdar kuning telur sebati bersama susu pekat..
  4. Kemudian, masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah di ayak ke dalam adunan telur. Kacau hingga sebati dan tidak beketul..
  5. Setelah gula yang di cairkan tadi sejuk, boleh lah masukkan ke dalam adunan tepung dan kacau sebati..
  6. Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang pembakar yang telah di oles dengan butter dan dilapik baking paper. Tutup dan Perap kan adunan selama 2 jam..
  7. Sebelum adunan di bakar, panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 160⁰ selama 10mnt dan boleh bakar adunan yang telah diperap terlebih dahulu..
  8. Bakar api bawah dahulu selama 30mnt dan kemudian api atas bawah selama 20mnt. Bergantung pada oven masing masing..
  9. Tips : kek hendaklan potong secara melintang untuk kelihatan lubang lubang di dalam kek tersebut. SELAMAT MENCUBA😀.

Begitulah pembahasan KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya, atau bisa juga menandai halaman blog ini,konten ini dikelompokkan ke dalam kategori KEK @ DESSERT : Kek sarang semut @ gula hangus.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Tempat Wisata Nearby