Resep 👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH

👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan 👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH yang bisa sobat jadikan ide. Anak dan cucu Maktok suka sangat kek batik yang lembut ini. Jadi Maktok nak kongsikan dengan anda semua. Ikut sahaja langkah-langkah yang di Feel free to share this recipe with others👩‍🍳💖 Don't forget to like, share and subscribe Maktok's Kitchen 😘 Stay connected with Maktok's Kitchen.

👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH Jom kita tengok bahan-bahan membuat resepi kek batik. Pasti ada yang bertanya resepi kek batik dan cara nak buat macamana supaya jadi lembut, rangup dan gebu? Kenapa saya buat jadi keras dan mengapa jadi cair tak menjadi walaupun simple? anda bisa membuat 👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH memakai 8 bahan 9 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak 👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH

  1. Anda perlu 1 pek biskut marie 270-300g.
  2. Sediakan juga 1 cawan marjerin./ 250g butter.
  3. Selain itu juga tambahkan 1/2 cawan serbuk koko.
  4. Silahkan sobat siapkan 1/2 cawan serbuk milo.
  5. Silahkan sobat persiapkan 1/2 cawan susu pekat.
  6. Sediakan juga 1/2 cawan susu cair.
  7. Kamu perlu 2 biji telur(pukul kembang).
  8. Persiapkan Plastik/kertas minyak.

Kenapa perlu letak coklat, milo, biskut marie dan tak boleh ke tanpa telur? Apa yang best tentang kek batik ini ialah, dari ek batik asal, boleh dijadikan kek batik cheese, kek batik oreao di atas. Untuk resepi kalini Maktok nak kongsikan cara mudah membuat kek batik lembut yang sangat sedap. Anak dan cucu Maktok suka sangat kek batik yang lembut ini.

Step by step cara memasak 👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH

  1. Patah2 kan biskut marie.kalau boleh kecik sikit ye..
  2. Sediakan bahan. Cairkan marjerin/butter dalam kuali non stick/kuali biasa pun boleh..
  3. Kemudian masukkan serbuk koko, serbuk milo, susu pekat, susu cair, dan telur.
  4. Kacau sehingga didih dan pekat.. Masukkan biskut marie.. Kacau rata. Tutup api..
  5. Dalam bekas.. Alaskn dengan plastik supaya nanti dia senang keluar.. Kalau u ols tak alaskan plastik dalam bekas.. Pun boleh...
  6. Tuang dalam bekas yg beralas. Macam saya tuang dalam loyang sebab saya tak ada plastik. Hehe.. Kemudian, ratakan da tekan2 guna plastik atau kertas minyak. Supaya dia mampat dan rata..
  7. Kemudian.. Biarkan dia sejuk. Atau boleh masuk peti sejuk 1-3jam..
  8. Nak makan, boleh keluarkan dari peti 30 minit dulu baru potong ye.. Baru rasa nikmat lembut tu.
  9. 💡NOTE : Saya memang masak atas api bskut marie dan coklat supaya coklat tu panas dan boleh melembutkan biskut dengan cepat. Haha.. Setengah orang dia tutup api kemudian tuang dalam bskut pun boleh juger..

Jadi Maktok nak kongsikan dengan anda semua. Tips Kek Batik Indulgence tanpa perlu bakar, tanpa telur tetap LEMBUT dan tips potong kek cantik. Kek Batik Coklat yang moist, lembut dan sedap. Kek Batik (Malaysian Dessert) - YouTube. Cara nak buat kek batik simple dan lembut dan empuk tanpa telur.

Begitulah pembahasan 👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain, atau bisa juga menandai halaman blog ini,konten ini dikelompokkan ke dalam kategori 👩‍🍳DESSERT : KEK BATIK LEMBUT DAN MUDAH.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Area Wisata Jakarta