Resep Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch

Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next merupakan gambar berkaitan dengan Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch yang bisa kamu jadikan wawasan.

Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch anda sanggup membuat Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch menggunakan 26 bahan 7 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch

  1. Sobat juga memerlukan 300 g tepung roti.
  2. Anda perlu 200 g tepung superfine.
  3. Silahkan kamu persiapkan 2 sb madu.
  4. Kamu perlu 2 sb susu tepung.
  5. Sediakan 2 sb yogurt perisa asli.
  6. Persiapkan 40 g gula halus.
  7. Sediakan juga 40 g butter.
  8. Kamu membutuhkan 250 ml freshmilk.
  9. Anda membutuhkan 6 g yis.
  10. Kamu perlu 1 biji telur.
  11. Kamu siapin Kekacang.
  12. Anda membutuhkan Biji labu.
  13. Kamu membutuhkan Kuaci putih.
  14. Kamu perlu Chia seed/bijan hitam.
  15. Kamu butuh Almond flakes.
  16. Silahkan sobat persiapkan Glis.
  17. Silahkan sobat persiapkan 1 biji telur.
  18. Anda perlu 2 sb freshmilk.
  19. Silahkan kamu persiapkan Butter.
  20. Sobat juga memerlukan Sos Butterscotch.
  21. Silahkan kamu siapkan 2 sb butter.
  22. Kamu siapin 1/2 cawan gula perang.
  23. Anda perlu 1/2 cawan freshmilk.
  24. Kamu butuh Secubit garam.
  25. Anda perlu 1 st esen vanila.
  26. Selain itu juga tambahkan 1/2 cawan whipping cream.

Intruksi cara memasak Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch

  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan setkan uli dan fermentation mengikut cara BM masing. (Jika guna mixer,mix lebih kurang 20 minit,atau uli tangan,kemudian perap dlm keadaan bertutup selama 1 jam@sehingga doh mengembang 2x ganda).
  2. Uli dan buangkan angin. Bulatkan2 lebih kurang 40g-60g setiap satu. Perap lagi lebih kurang 20 minit dlm keadaan doh bertutup..
  3. Panaskan oven,170c. Sapukan bancuhan telur. Taburkan kekacang..
  4. Bakar 170c selama 20 minit atau hingga perang. Keluarkan dan sapukan butter ketika panas..
  5. Sementara perap doh dlm langkah 1, masak lah sos butterscotch. Dengan menggunakan api sederhana,cairkan butter bersama gula perang,masukkan freshmilk dan masak sehingga mendapat warna perang yang dikehendaki. Masukkan garam dan esen vanila. Kemudian barulah masukkan whipping cream. Masak sehingga agak pekat..
  6. P/s: beza sos butterscotch vs karamel?karamel berasaskan gula putih,butterscotch berasaskan gula perang..
  7. P/s: kalau doh lembik sikit tu, (1)jgn tambah tepung,boleh sapu sikit minyak kat tangan untuk gentel. (2)Atau biar lama sikit nanti doh tu kental sikit tak melekat. (3)atau uli sebati dulu bahan2 kecuali freshmilk n yis..(guna BM,uli kejap pastu stop,jgn masuk yis dlm dispenser lagi masa tu).

Begitulah pembahasan Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain, atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini,artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori Roti Sarang Lebah & Sos Butterscotch.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Area Wisata Jakarta