Tutorial membuat Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Selanjutnya adalah gambar mengenai Kek Batik Indulgence yang bisa kalian jadikan wawasan.

Kek Batik Indulgence kamu bisa memasak Kek Batik Indulgence pakai 23 bahan 12 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Sediakan juga Bahan- bahan :-.
  2. Anda membutuhkan kek batik.
  3. Silahkan kamu persiapkan Biskut Marie 500g (2 pek).
  4. Siapkan juga 1 Ketul Butter 250g.
  5. Anda Memerlukan 1 Cawan Milo.
  6. Sediakan juga 1/2 Cawan Serbuk Koko.
  7. Kamu membutuhkan 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
  8. Silahkan sobat persiapkan 1/2 Cawan Susu Cair.
  9. Siapkan juga 1 Biji Telur.
  10. Silahkan kamu persiapkan 1 Sdk Esen Vanila.
  11. Sobat juga memerlukan 1/2 Sdk garam.
  12. Anda butuh Topping Cheese:-.
  13. Sediakan 1 Ketul Cream Cheese 250g.
  14. Persiapkan 1/2 Cawan Gula Icing.
  15. Anda perlu 1/2 Cawan Whipping Cream.
  16. Silahkan kamu siapkan 50 mls air panas.
  17. Anda perlu 1 Sudu makan Gelatin.
  18. Silahkan sobat persiapkan 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
  19. Kamu membutuhkan Topping Coklat :-.
  20. Silahkan sobat siapkan 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
  21. Sediakan 1 Sudu Makan Butter.
  22. Selain itu juga tambahkan 1/2 Cawan Whipping Cream.
  23. Selain itu juga tambahkan 1 Sudu kecil esen vanila.

Langkah cara memasak Kek Batik Indulgence

  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
  3. Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
  4. Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
  5. Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
  6. Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
  7. Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
  8. Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
  9. Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
  10. Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
  11. Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
  12. .

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain, atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini,konten ini dikelompokkan ke dalam kategori Kek Batik Indulgence.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Area Wisata Jakarta