Resep Kek pandan

Kek pandan ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kek pandan yang bisa Anda jadikan ide. Kenapa saya berikan kek guna kaedah ni ? Sebab saya sering mendapat permintaan daripada mereka yang ingin mencuba hasilkan kek sendiri tak kira kek pandan , kek span atau kek cheese leleh tapi. Pandan cake is a light, fluffy, green-coloured sponge cake ("kue"; of Indonesian origin) flavoured with the juices of Pandanus amaryllifolius leaves.

Kek pandan Sesiapa yang berminat bolehlah pm, sms,dan call. Jom cuba buat Kek Span Pandan. Petang-petang macam ni, minum kek homemade sambil minum teh memang sedap! kamu bisa membuat Kek pandan manfaatkan 10 bahan 5 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek pandan

  1. Silahkan kamu persiapkan 250 g margerin.
  2. Anda perlu 1 1/2 cawan gula kaster.
  3. Silahkan sobat siapkan 2 cawan tepung gandum.
  4. Siapkan juga 2 sdk baking powder.
  5. Anda membutuhkan 4 biji telur.
  6. Kamu membutuhkan 100 ml pati santan.
  7. Silahkan kamu siapkan 60 ml pati air daun pandan.
  8. Silahkan kamu persiapkan 1 sdk pewarna hijau.
  9. Anda membutuhkan 1/2 sdk pewarna hitan.
  10. Anda butuh 1/2 sdk pewarna hijau gelap.

Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Resepi Kek Pandan - Walaupun kita masih hidup, ada harta, jangan lupa untuk infak. Waktu pertengahan, jangan cuai untuk menyembah. Untuk kek pandan kukus yang gebu ni, saya tukarkan gandum / soda bikarbonat kepada self raising Untuk video tutorial kek pandan gebu ni, boleh tengok video yang saya sediakan pada bahagian atas.

Step by step cara membuat Kek pandan

  1. Pukul gula dan margerin hingga kembang berkrim...kira warna kuning pucat laa.
  2. Masukkan telur 1 demi 1...putar 30 saat setiap 1nya...dah siap..tambahkan pewarna hijau.
  3. Masukkan serbuk penaik yang telah diayak bersama tepung..berselang seli dengan air pandan dan santan..buat hingga selesai....
  4. Tuang adunan ke dalam loyang 8x8...yang telah di sapu nipis margerin...dan tinggalkan 2 sdb untuk melorek...ambil 1 sdb dan tambahkan pewarna hijau gelap..lagi 1 sdb untuk warna hitam....
  5. Bakar dengan suhu 170..selama 40 minit...

See more ideas about Pandan cake, Cake recipes, Pandan chiffon cake. Kek Pandan adalah kek span, ringan, berwarna hijau yang berasal dari Asia Tenggara, dengan perisa jus daun pokok pandan Pandanus amaryllifolius. Ia juga dikenali sebagai chiffon pandan. Kek ini popular di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Vietnam, Laos, Thailand, Sri Lanka, Hong Kong. Lama rasanya nak siapkan entry kek pandan kukus ni.

Begitulah pembahasan Kek pandan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya, atau bisa juga menandai halaman website ini,artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori Kek pandan.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Tempat Wisata Nearby