Resep Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka

Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar seputar Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka yang bisa kamu jadikan wawasan.

Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka kamu sanggup memasak Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka menggunakan 12 bahan 8 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka

  1. Anda membutuhkan Resepi Sos karamel gula melaka.
  2. Selain itu juga tambahkan 100 gram gula melaka.
  3. Kamu perlu 2 sudu besar gula pasir.
  4. Kamu perlu 2 cawan air.
  5. Kamu perlu 1 helai daun pandan.
  6. Sediakan juga Resepi Souffle.
  7. Silahkan sobat siapkan 2 biji kuning telur.
  8. Silahkan kamu siapkan 1 sudu besar susu segar.
  9. Sediakan 1 sudu kecil paste pandan.
  10. Sediakan juga 33 gram tepung kek.
  11. Selain itu juga tambahkan 2 biji putih telur.
  12. Kamu membutuhkan 23 gram gula kaster.

Intruksi cara memasak Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka

  1. Mula-mula sediakan sos karamel gula melaka. Sebab nak tunggu sejuk dulu baru boleh guna. Mix semua bahan dalam periuk dan masak sehingga pekat..
  2. Lepas sos karamel siap. Buat bancuhan souffle. Mula-mula pukul kuning telur dengan whisk. Tambah susu dan pandan paste, kacau lagi sehingga sebati..
  3. Masukkan tepung, dan mix dengan whisk sampai sebati..
  4. Dalam bekas lain, putar putih telur dengan gula sehingga medium hard peak meringe..
  5. Masukkan 1/3 dari meringe dalam bancuhan tepung dan kacau dengan whisk sampai sebati. Kemudian masukkan lagi 2/3 dan kaup guna spatula sehingga sebati..
  6. Panaskan pan, sapu sedikit minyak dan scoopkan bancuhan ke atas pan. Kemudian tutup (tu je penutup yg jumpa 🤣) biarkan selama 3 minit dengan api kecil. Kemudian balikkan, tunggu 2 minit dan anggkat..
  7. Boleh la nak makan bersoskan karamel gula melaka yg kita biat tadi. Selamat mencuba..
  8. Tips: scoopkan meninggi supaya dapat souffle yang tinggi dan mengiurkan..

Begitulah pembahasan Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya, atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini,postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori Pandan Soufflé Japanese Pancake Dengan Sos Karamel Gula Melaka.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Area Wisata Jakarta