Resep Roti Whole Meal dan Kekacang

Roti Whole Meal dan Kekacang ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Roti Whole Meal dan Kekacang yang dapat Anda jadikan ide.

Roti Whole Meal dan Kekacang anda sanggup membuat Roti Whole Meal dan Kekacang menggunakan 12 bahan 9 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Roti Whole Meal dan Kekacang

  1. Anda butuh bahan A.
  2. Selain itu juga tambahkan 100 g tepung whole meal.
  3. Kamu butuh 590 g tepung gandum.
  4. Kamu siapin 15 g garam halus.
  5. Sobat juga memerlukan bahan B.
  6. Kamu perlu 330 g susu suam.
  7. Silahkan kamu persiapkan 11 g active dry yeast.
  8. Silahkan sobat persiapkan 60 g butter cair atau minyak sayuran.
  9. Kamu siapin 70 g gula.
  10. Anda Memerlukan 2 biji telur.
  11. Anda Memerlukan C bahan.
  12. Siapkan juga 1 cawan kekacang (walnut/sunflower seed/badam/pumpkin seed dll).

Intruksi cara memasak Roti Whole Meal dan Kekacang

  1. Campurkan Bahan A di dalam 1 bekas. Kacau sebati. Ketepikan dahulu..
  2. Campurkan Bahan B di dalam 1 bekas yang lain (mixing bowl). Kacau sehingga gula menjadi sebati. Tunggu 5 minit sehingga yis menjadi aktif (berbuih)..
  3. Masukkan separuh Bahan A ke dalam Bahan B. Kacau perlahan hingga sebati menggunakan spatula/sudu/garfu. Pasangkan dough attachment/hook pada mixer anda. Pada kelajuan 1, kacau sebati adunan anda selama 20 saat. Tambahkan sedikit demi sedikit (2 sudu setiap kali) Bahan A ke dalam mixing bowl sehingga habis..
  4. Pastikan doh tertarik dari bahagian tepi mixing bowl. Jika doh kelihatan lembik, tambahkan 1 sudu tepung gandum setiap kali. Untuk rujukan, kelembutan doh yang sesuai adalah apabila ditekan dengan jari, doh terasa lembut dan tidak melekat pada jari..
  5. Tukar kelajuan mixer pada kelajuan 3/4 selama 3 minit. Kemudian, pindahkan doh ke dalam 1 bekas bersalut minyak. Sapukan sedikit minyak ke seluruh permukaan doh untuk mengelakkan doh daripada kering. Tutup bekas dengan tuala lembap dan letak ditempat yang suam (contoh: di dalam oven yang tidak dihidupkan). Biarkan sehingga doh naik menjadi 2 kali ganda (1-1.5 jam)..
  6. Sediakan 2 loaf pan (khas untuk bakar roti) atau periuk kecil (selain periuk stainless steel atau mempunyai bahagian plastik). Sapukan sedikit mentega/minyak dan taburkan selapis nipis tepung..
  7. Tumbuk doh sehingga keluar udara. Campurkan kekacang yang telah dipanggang ke dalam doh. Bahagikan doh kepada 2. Bentukkan doh secara memanjang dan masukkan ke dalam loaf pan. Jika menggunakan periuk kecil, bentukkan doh secara membulat. Tutup dengan tuala lembap dan biarkan selama 40 minit hingga 1 jam sehingga doh naik menjadi 2 kali ganda. Tambahan: sapukan telur ke permukaan doh sejurus sebelum doh dibakar..
  8. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius. Masukkan doh ke rak bahagian bawah. Bakar selama 25-30 minit. Jika suka kerak roti yang tebal dan rangup, boleh tambahkan masa selama 5 minit setiap kali. Selesai membakar, tunggu 10 minit dan keluarkan roti daripada pan/periuk. Sejukkan di atas redai. Tunggu sehingga roti sejuk barulah roti boleh dihiris..
  9. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba..

Begitulah pembahasan Roti Whole Meal dan Kekacang terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain, atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini,artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori Roti Whole Meal dan Kekacang.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Tempat Wisata Nearby