Cara memasak Kek Butter Pelangi

Kek Butter Pelangi ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar seputar Kek Butter Pelangi yang dapat kalian jadikan wawasan.

Kek Butter Pelangi kamu dapat membuat Kek Butter Pelangi manfaatkan 8 bahan 13 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak Kek Butter Pelangi

  1. Kamu butuh 250 g butter.
  2. Kamu butuh 3 biji telur.
  3. Siapkan juga 3/4 cawan gula kastor.
  4. Kamu membutuhkan 2 cawan tepung gandum (diayak).
  5. Anda Memerlukan 1 sudu teh baking powder.
  6. Kamu siapin 1 sudu teh esen vanilla.
  7. Selain itu juga tambahkan 2 sudu susu pekat.
  8. Anda butuh Pewarna yang disukai.

Step by step cara memasak Kek Butter Pelangi

  1. Pukul gula kastor dan butter hingga kembang..
  2. Masukkan telur satu persatu. Pukul setiap telur hingga rata dulu sebelum masuk kan telur yang seterusnya..
  3. Masukkan esen vanilla dan susu pekat..
  4. Masukkan Tepung gandum yang sudah diayak. Kaup kan dengan adunan tadi..
  5. Bahagian adunan kepada 2@3 bahagian. (ikut la nak asing kan berapa warna).
  6. Titiskan pewarna pada setiap adunan yang sudah diasingkan. Kacau sebati dgn perlahan. Tak nak terlebih kacau nanti kek mendap..
  7. Oleskan loyang 8x8 inci dengan marjerin, letak kan baking paper supaya kek tidak lekat..
  8. Masukkan adunan mengikut warna secara bergilir ke dalam loyang. Cth: adunan tiada warna-adunan merah-adunan hijau-ulang semula..
  9. Hentak kan loyang selepas masukkan ke semua adunan supaya rata. Boleh lukis ikut seni masing2 guna lidi@chopstick@lidi sate..
  10. Masukkan kek ke dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 170°c selama 10 minit..
  11. Bakar selama 40-45 atau hingga kek masak pada suhu 160°c..
  12. Boleh check samada kek telah masak atau tidak dengan cucuk kan lidi ke dalam kek. Jika tiada kek lekat, maknanya kek dah masak..
  13. Kek siap. Terbalikkan loyang di atas redai. Biar kan kek sejuk..

Begitulah pembahasan Kek Butter Pelangi terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain, atau bisa juga menandai halaman website ini,postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori Kek Butter Pelangi.

Comments

Popular posts from this blog

Wisata Madiun

Wisata Cibubur

Area Wisata Jakarta